Kalk øger ener­gi­for­bruget, når vi tænder for varmen

Heating Protection
Heating Protection
Få boligejere er klar over, at blot 1 millimeter kalkbelægning i varme-anlægget øger energiforbruget med op til 10 %. Heldigvis er det nu muligt at undgå kalkbelægninger i varmesystemet og spare penge samtidig med, at man øger levetiden på ens varmeanlæg.
.

Kulden banker på og vinteren står for døren. Vi tænder for varmen og kvier os måske over varmeregningen, der truer forude. Men den kunne være mindre, hvis vi undgik kalkaflejringer i varmeanlægget.

- Beregninger viser, at en hustand typisk vil kunne spare mere end 15.000 kroner alene på varmeregningen over en tiårsperiode ved at fjerne kalken. Det er ca. det tredobbelte af udgiften til at fjerne kalken i 10 år, siger Leif Lykkebo, der er udviklingschef hos BWT i Danmark.

Mange danskere bor i områder med hårdt, kalkholdigt vand. Hvis man er i tvivl, kan man tjekke elkedlen i køkkenet. Man skal ikke bruge den ret mange gange før der sidder tydelige kalkaflejringer. Elkedlen afkalker vi hyppigt, så den fortsat kan koge vandet hurtigt og effektivt, og så vi undgår kalkaflejringer og kalkslam i kaffen eller teen.

 

Øg levetiden på varmeanlægget med et filter

Kalken øger ikke alene energiforbruget, men det nedsætter også levetiden på varmeanlægget. Moderne og energieffektive varmeanlæg er mere kompakte og højeffektive, og dermed stiger følsomheden over for tilkalkninger.

- Vi anbefaler, at man fjerner kalken i vandet til centralvarmesystemet. Det øger levetiden på anlægget væsentligt, og den daglige drift bliver mere problemfri. Kalk sætter sig typisk alle de sårbare steder, hvor der er forsnævringer eller der hvor temperaturen er højest, siger Leif Lykkebo og fortsætter:

- Hvis man kigger ned i sin elkedel, kan man selv tydeligt se, at kalkaflejringerne samler sig omkring varmeelementet, evt. filter og i tragten. Sådan er det også i varmeanlægget.

Med et ionbytningsfilter som AQA therm fra BWT kan man fjerne kalken fra vandet til varmeanlægget. AQA therm monteres på vandtilførslen til varmeanlægget. AQA therm filteret skal skiftes hvert 5 år. Det kan man gøre selv eller lade ens VVS’er gøre det, når de f.eks. alligevel servicerer varmeanlægget.

Visit your local website

Stay on this website