6 myter om blødgøring og sundhed (som du med garanti ikke kendte)
Det korte svar er: Nej.
Kalk hjælper til at passe på dine tænder ved at styrke emaljen.
Derfor har Miljø- og Fødevareministeriet sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed undersøgt effekten af blødgjort vand på tænderne. Undersøgelsen konkluderer, at der ikke er nogen negativ effekt af blødt vand på tænderne.1
Nej. Tværtimod.
Faktisk har et dansk studie vist, at blødgjort vand kan være en fordel ved børneeksem. Det samme viser en rapport fra Miljøstyrelsen.
Forklaringen er, at blødt vand har et lavt kalkindhold, som fører til et mindre behov for sæbe og vaskemidler. Når du bruger mindre sæbe og vaskemiddel, belaster det huden mindre og gør den mindre sårbar for allergener – og derved oplever folk med eksem, at blødt vand er godt for deres hud.
Forkert.
Knoglerne har ganske vist brug for kalk, men da vi får langt det meste gennem kosten og der er ikke nogen risiko forbundet med blødgøring af vand.2
Styrelsen for Patientsikkerhed har undersøgt sammenhængen mellem kalkindtag og risikoen for knogleskørhed – og altså fundet, at risikoen for knogleskørhed på grund af blødgjort vand er meget lav.
Forkert.
Smagen kan opleves anderledes, når du installerer et blødgøringsanlæg. Ofte oplever du, at blødgjort vand smager bedre efter at kalken er reduceret i vandet.
Det anbefales, at vandet efter blødgøringsanlægget justeres til omkring 6 hårdhedsgrader, det svarer nemlig til det meste købevand på flaske.
Forkert.
Der anvendes ikke farlig kemi i et blødgøringsanlæg. Et blødgøringsanlæg anvender fødevaregodkendt salt til regenerering.4
Faktisk gør et blødgøringsanlæg, at du kan reducere dit forbrug af kemi i husholdningen! Med kalkfrit vand, har du mindre behov for at afkalke installationer og apparater, fx elkedler og kaffemaskiner. Du vil opleve færre kalkaflejringer i køkken og badeværelse – hvilket jo betyder færre rengøringsmidler – og så kan du reducere dit forbrug af sæbe og shampoo ved tøjvask og bad, da behovet for sæbe er mindre uden kalk i vandet.
Det er rigtigt, at nogle vandværker er begyndt at blødgøre vandet centralt.
Dog reduceres vandets hårdhedsgrad oftest kun til ca. 12-14°dH – hvilket stadig er ret hårdt vand med en del kalk.
Et BWT anlæg reducerer vandets hårdhedsgrad helt ned til 6°dH, som giver masser af kalkfrie fordele i dit hjem. Når vandet fra vandværket er delvist blødgjort på forhånd, betyder det egentlig bare, at dit anlæg vil holde længere og bruge mindre salt.