Dejlig blødt vasketøj, der føles rart og godt mod huden: Det skønne bløde vasketøj bliver ofte hårdt og stift, når det er blevet vasket et par gange.
Tøjvask! Det er en tilbagevendende begivenhed flere gange om ugen i alle hjem. Ifølge det tyske tidsskrift "test" vasker de fleste nemlig tøj mindst én til to gange om ugen1.
Og vi kender alle følelsen af, at yndlingstrøjen eller det førhen så dejlig bløde håndklæde pludselig er stift og kradser efter nogle gange i vaskemaskinen. Og det er ikke alle, der har en tørretumbler – eller også vil du gerne skåne den dyre trøje fra en tur i tørretumbleren. Mange børnefamilier og miljøbevidste forbrugere undgår også helst skyllemiddel på grund af risikoen for astmafremkaldende duftstoffer2. Den tyske miljøstyrelse anbefaler også, at der ikke bruges skyllemiddel, "da dette er en kilde til ekstra kemikalier i miljøet". 3
For at finde ud af, hvilken indflydelse vandhårdheden har på vasketøjet, lod man vaskeklude vaske hos to forskellige vaskerier: Vaskeri 1 brugte blødt vand, men vaskeri 2 brugte hårdt vand. Begge vaskerier skyllede og tørrede de blå vaskeklude 50 gange for at kunne sammenligne effekten af mange vaske på vaskekludene. Derefter undersøgte udvalgte testpersoner tekstilernes overflade og udseende, og vaskekludene blev tilmed undersøgt nærmere under mikroskop. Derudover blev stoffet ved hjælp af en særlig proces undersøgt for rester. Her blev vaskekludene brændt, og det eneste, der blev tilbage, var substanser, der kunne tyde på aflejringer.
Det krævede ikke mange sekunder at se forskel på vaskekludene: De vaskeklude, der var blevet vasket med hårdt vand, virkede langt mere slidte. Ifølge testpersonerne var de ikke rare at røre ved, og de havde også fået et helt andet udseende. For slet ikke at tale om misfarvningen. I stedet for en flot mørkeblå vaskeklud havde testpersonerne nu en gråblå vaskeklud i hænderne. Mange ganges vask med hårdt vand misfarvede altså stoffet markant. Der var også sæberester og andet på vaskekludene, hvilket kun blev værre og værre, jo mere kludene blev vasket.
Hårdt vand har altså en negative effekt på dit vasketøj. Men hvad skyldes det? Jo mere kalk, der er opløst i vandet, desto hårdere er vandet. Hvor meget kalk der er i vandet, afhænger af, hvor vandet stammer fra. Som følge af det kalkholdige, hårde vand danner der såkaldt kalksæbe ved vask. Denne sætter sig i tøjet og aflejrer sig på fibrene i stoffet. Tøjet føles kradsende og stift. Desuden mister stoffet sin farveglans og får en grålig fremtoning.
Blødgøringsanlæg fra f.eks. BWT omdanner hårdt vand til blødt vand. Disse anlæg forvandler hårdt vand til silkeblødt vand via ionombytning. Eksperterne anbefaler at vaske tøj i blødt vand – ideelt set med en hårdhed på 4-8 dH. Dette er med til at forhindre dannelsen af kalksæbe og aflejringer på tøjet. Det er ren "win-win": Silkeblødt og flot tøj helt uden skyllemiddel. Du skåner både miljøet og din vaskemaskine – og kan samtidig nyde følelsen af silkeblødt tøj mod huden – vask efter vask.