Ikke alle danskere kender kombucha, men det er en ældgammel, formentlig kinesisk eller japansk, metode til at lave en alkoholfri, læskende drik baseret på te. Selve processen er te tilsat sukker, der gærer og danner alkohol, som omdannes til forskellige syrer ved hjælp af bakterier – en såkaldt scoby, der er en gær- og baktieriekultur og minder lidt om det, man kender som en eddikemoder.
Efter 1-2 ugers gæring er drikken klar. Den har en frisk og syrlig smag , og kombucha danner desuden naturlig kulsyre som champagne, og sammen med syren giver det en frisk og læskende drik.
Læsk drives af danske Line Hoff og amerikanske Eric Sponseller, der har stor erfaring med kombucha-brygning. Gennem hundredevis af eksperimenterende bryg har de fundet frem til råvarer og metoder, der giver kombuchaen en kompleks og kraftig smag med masser af syre. Læsk producerer forskellige smagsvarianter.
Når man arbejder hårdt og længe på at udvikle en ny, og anderledes smagsvariant, er det naturligt, at man gerne vil kontrollere processen og råvarerne. Dels så det kan gentages, men i vores tilfælde også, at vi kan tilbyde en ensartet kvalitet og smag fra bryg til bryg. Da vand er den største ingrediens i kombucha, var det naturligt at se på dette, siger Eric fra Læsk.
Omvendt osmoseanlæg
Hos Læsk foregår vandbehandlingen fra BWT med omvendt osmose, der er en 100% kemikaliefri fysisk proces, hvor vandet presses gennem en membran, der fjerner kalk, salte og andre mineraler. Efter denne proces tilsættes der igen kontrolleret mængder kalk og magnesium via et mineraliseringsfilter. Det betyder, at man får en ensartet og balanceret vandkvalitet, der er optimeret til at forstærke de ønskede smagsstoffer i kombuchaen.